Een crimesite is een website waarop alles wat te maken heeft met criminele activiteiten gepubliceerd wordt. Dit kunnen huidige rechtszaken zijn die lopen, maar ook over liquidaties of andere crimineel gerelateerd nieuws verschijnt op de crimesite. Alles wat te vinden is op de crimesite is gepubliceerd door een werkgroep van verschillende misdaadjournalisten. En er wordt bericht over alles wat te maken heeft met misdaden, politie en justitie. Aan de webpagina werken verschillende misdaadjournalisten mee en deze zijn vaak op de hoogte van wat er speelt in de criminele wereld.
Richtlijnen voor de journalistiek
Aangezien crimesite een journalistiek platform is, houdt de site zich aan richtlijnen die gelden voor de journalistiek. Dit houdt dus ook in dat informanten beschermd worden. Bronnen worden niet bekendgemaakt door de journalisten en ook niet door de crimesite. Dit is zelfs wettelijk vastgesteld en dit geeft journalisten dan ook het recht om dit geheim te houden. Ook moeten de misdaadjournalisten van de crimesite zich houden aan het recht van privacy of iemand nu wel of geen verdachte is. De enige uitzondering hierop als iemand zelf geen waarde hecht aan zijn of haar privacy. En het duidelijk op te maken is wie de persoon in kwestie is. Dit is vooral van belang als de persoon in kwestie werk zoekt na de gevangenis. En er door de buitenwereld voor veroordeelt blijft worden ook nadat zijn of haar tijd erop zit.
Onvrijwillige bronnen voor inlichtingendiensten
Misdaadjournalisten zijn soms, eigenlijk onvrijwillig, ook bronnen voor inlichtingendiensten. Soms komt het tijdens het onderzoek namelijk voor dat criminelen over zaken praten die in de toekomst liggen. Hierbij moet je denken aan de drugstransport, een levering van wapens of bijvoorbeeld een liquidatie. Dit is logischerwijze informatie die van levensbelang kan zijn en de inlichtingendiensten dus graag in hun bezit willen hebben. Dit is een moeilijke positie voor een misdaadjournalist omdat hij natuurlijk ook informanten in het criminele circuit heeft zitten.
Wanneer de journalist informatie doorspeelt en dit komt op een manier weer terug bij de crimineel, kan de misdaadjournalist zelf in gevaar verkeren. Voor criminelen is de wet niet belangrijk en dit maakt het leven van een misdaadjournalist zo spannend en tegelijkertijd gevaarlijk. Die afspraken tussen de informanten en journalisten vinden plaats in schimmige hotels, koffietenten en afgelegen parkeerplaatsen. De criminele informant vertrouwt een misdaadjournalist alleen als hij of zij niet samenwerkt met justitie.
Dilemma misdaadjournalist: Misdaad voorkomen of niet
Het grootste dilemma van een misdaadjournalist is toch het kunnen voorkomen van een liquidatie terwijl hij of zij niet samen wil werken met de overheid. Het is dus belangrijk voor een misdaadjournalist om aan de zijlijn te staan en niet erin betrokken raakt. Een journalist moet een onafhankelijk persoon zijn. En om bronnen te kunnen beschermen, wat wettelijk ook moet, zal een misdaadjournalist dus niet snel met de inlichtingendiensten of politie samenwerken.
Een misdaadjournalist moet dus wel stevig in zijn of haar schoenen staan. En om kunnen gaan met het gevaar dat gepaard gaat met het beroep. Er wordt veel gelekt in die wereld. Zo betalen criminelen soms de politie of ambtenaren om aan informatie te komen, als misdaadjournalist moet je hier ver boven staan. Je om laten kopen door een crimineel betekent net als een verlengstuk voor de overheid zijn dat je niet onafhankelijk bent. Om de onderste steen boven te krijgen en het publiek te informeren over hoe het in elkaar zit, moet je overal buiten staan zodat je het objectief kunt bekijken. Dat is de taak van een misdaadjournalist.
Sociale vaardigheden belangrijk voor een misdaadjournalist
Als je ambities hebt een misdaadjournalist te worden is het belangrijk dat je erg sociaal bent. Je moet met iedereen een eind weg kunnen praten of het nu met de politie of met een crimineel is. Zo kom je namelijk aan je informatie en maakt je een goede misdaadjournalist. Een oor aan de grond, zowel in de boven- als de onderwereld zorgt ervoor dat je de waarheid boven water kunt halen. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter je netwerk zal worden. Hierdoor kun je je informatie van verschillende bronnen verkrijgen en krijg je een completer beeld van hoe het reilt en zeilt in de criminele wereld.
Daarnaast is beveiliging van je bestanden erg belangrijk. Het is bijvoorbeeld beter je informatie op een USB-stick te zetten in plaats van ergens in de cloud aangezien dat allemaal te hacken is. Ook in het vak van misdaadjournalist is van collega’s leren cruciaal. Hoe anderen omgaan met dezelfde situaties als waar jij je in bevindt, kunnen je weer andere inzichten geven. Ook kun je van een ervarenere misdaadjournalist weer leren hoe je aan nog meer informatie kunt komen.
Misdaadjournalisten laten een tamelijk onzichtbare wereld zien
Het vak misdaadjournalistiek zal zolang er criminele zijn hoogstwaarschijnlijk altijd blijven bestaan. Een misdaadjournalist helpt het “gewone volk” begrijpen wat er gaande is en laat ze een wereld zien die niet altijd zichtbaar is, maar wel zo duidelijk en gevaarlijk bestaat. De vastberadenheid van een misdaadjournalist om dit te blijven laten zien, maakt hem of haar zo goed. Soms moet je sluw zijn om aan je informatie te komen, want via de officiële kanalen zul je niet alles voor elkaar krijgen. Daarom is het zo belangrijk om contacten aan beide zijden van de wereld te hebben. Zo krijg je gehoor en wederhoor en maakt het verhaal compleet.
Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink
Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink schreef al meerdere boeken over de Nederlandse misdaad.
Boeken geschreven door Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink:
- Epe, het proces: de complete zaak Jolanda van B.
- De dynastie Van der Valk: de ups en downs van een ondernemende familie
- Moordenaars op zwarte kousen: godsdienstwaanzin in Nederland (2000)
- Bom in de Laurierstraat: de aanslag op Rob Scholte en Micky Hoogendijk (2005)
- De Godmother in Panama: Thea Moear achter de tralies (2008)
- De BV Bruinsma: opkomst en ondergang van een misdaadsyndicaat (2012) (over de misdaadgroep rond Klaas Bruinsma)
- Haagse penoze: de onderwereld van het Westland (2012)
- De Ros-tapes: de verklaringen van moordmakelaar Fred Ros (2014) (over Fred Ros, met Anna Korterink)
- De penozejaren van kleine Willem: zijn wilde leven met de satanskerk
- Willem Endstra en de gabbers van seks, drugshandel en rock & roll (2015) (over Willem de Moor)
- Moordmakelaar: De liquidatiedossiers 1 – Fred Ros (2015) (over Passage (liquidatieproces) en Fred Ros)
- Haagse penoze: achter de schermen van een gesloten onderwereld (2015)
- Cor: het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel (2016) (over Cor van Hout).
Er zitten vele bestsellers tussen. Daarnaast was hij werkzaam als misdaadjournalist bij ondermeer Revu en Panorama.